CovTrack (Aplicație Android pentru COVID-19)

Introducere

Aplicația monitorizează persoanele care s-au aflat în proximitatea dumneavoastră identificabile prin conexiunea Bluetooth a telefonului mobil și stochează datele de identificare ale acestor dispozitive. Prin apăsarea unui buton puteți accesa baza de date în care sunt înscrise identificatoarele unice ale telefoanelor mobile, pentru a verifica dacă persoanele cu care ați intrat în contact au fost ulterior confirmate cu COVID-19. Dacă ați identificat un potențial contact, va rugăm să vă consultați cu autoritățile pentru a stabili dacă respectivul contact necesită includerea dumneavoastră între persoanele monitorizate, sau chiar testarea pentru COVID-19.

 

Logica de funcționare:

 1. Telefonul tău reține toate telefoanele care au fost în apropierea ta.
 2. Telefonul tău descarcă o listă cu telefoanele pacienților infectați
 3. Telefonul tău caută dacă ei există în istoricul/jurnalul de telefoane din apropierea ta
 4. Rezultat
  • Nu s-a identificat risc de expunere
  • Ai avut un potențial contact – contactează autoritățile

Aplicația are nevoie de permisiuni legate de Bluetooth și locație pentru a putea realiza monitorizarea. Verificarea și monitorizarea istoricului de interacțiune se face pe terminalul dumneavoastră. Transmiterea datelor către server se face doar în cazul unui potențial risc de contractare a virusului (opțiune încă neimplementată).

Concept

Monitorizarea riscului de contractare a COVID-19 implică identificarea posibilităților de infectare definite ca potențial contact între o persoană confirmată cu infecția și persoane aflate în imediata sa apropiere. Dată fiind răspândirea telefoanelor mobile, o metodă la îndemână este monitorizarea prin intermediul echipamentului Bluetooth instalat pe acestea. Astfel, când 2 dispozitive bluetooth se detectează reciproc, înseamnă că ambele sunt într-un cerc cu raza mai mică de 10m, unul față de celălalt. Mai mult, fiecare telefon este unic identificat la nivel mondial prin adresa MAC a echipamentului Bluetooth.

CovTrack menține o bază de date, un jurnal local al tuturor dispozitivelor Bluetooth detectate de telefonul mobil, înregistrând locul, timpul maxim de contact și distanța aproximativă față de acesta. Jurnalul se menține doar la nivelul telefonului și nu este transmis către părți terțe. 

Block diagram

CovTrack se conectează regulat la o bază de date online unde sunt stocate identificatoarele unice ale dispozitivelor mobile apartinand  persoanelor infectate cu SARS-COV-2. Aplicația apoi verifică dacă exista corespondente intre baza de date locală si cea online,  indicând un potențial contact cu o persoană infectată. Datele stocate pot fi astfel utilizate împreună cu autoritățile pentru a evalua riscul dumneavoastră, necesitatea testării sau alte măsuri pe care trebuie să le luați.

Deoarece baza de date este deocamdată folosită doar pentru teste, toți utilizatorii pot adăuga adrese MAC de Bluetooth, prin intermediul aplicației destinată medicilor.

Dezvoltare/Implementare de referință

Codul sursă al aplicației este disponibil pe GitHub – proiectul CovTrack. El reprezintă o implementare de referință a conceptului dezvoltat de echipă, pentru telefoane mobile Android. Dezvoltarea într-un timp cât mai scurt a aplicației necesită contribuții din partea unei comunități mai largi și orice ajutor este binevenit,

O versiune compilată a aplicației se găsește pe pagina web a RISE, la adresa  http://develop.roinspace.com/. Pentru a o instala intrați pe această adresă folosind un terminal Android și acceptați să o descărcați. Este posibil să fie necesar să introduceți prin copiere adresa URL dacă descărcarea nu începe automat.

La finalizarea descărcării deschideți fișierul și alegeți instalarea. Este posibil să trebuiască să activați în setările telefonului opțiunea de a instala aplicații din alte surse. Aplicația este sigură și a fost dezvoltată doar în scopul monitorizării epidemiei de COVID-19. 

Aplicație

Ecranul aplicației este împărțit într-o zonă de afișare și o zonă cu butoane.

Zona de afișare

Aceasta prezintă cele mai recente sesiuni din baza de date și detalii despre acestea. Fiecare sesiune include elemente precum:

 • Identificatorul terminalului din apropiere (adresa MAC a dispozitivului Bluetooth)
 • Timpul la care s-a detectat prezența acelui dispozitiv
 • Timpul la care s-a pierdut conexiunea cu acel dispozitiv
 • Durata sesiunii
 • Locația unde s-a realizat apropierea

Zona de butoane

Butonul VERIFICA BAZA DE DATE face conexiunea cu serverul unde este ținută baza de date care include identificatoarele unice ale persoanelor confirmate că au fost infectate cu COVID-19. După ce descarcă toată lista caută elemente comune cu lista din baza de date locală și returnează un mesaj de raport.

Fără contacte riscante

Potențial contact identificat

Locul potențialului contact

Butonul VERIFICA STATISTICI deschide o sesiune de browser unde utilizatorul poate observa evoluția infecției la nivel mondial. Adresa deschisă este https://worldometers.info/coronavirus.

Disclaimer & Disclosure

Aplicația CovTrack a fost dezvoltată ca un potențial instrument care să ajute în a combate epidemia de COVID-19. Aplicația și resursele de server reprezintă o contribuție pro-bono a celor care au lucrat la ea, are limitări și vine fără garanții.

Utilizarea codului sursă al implementării de referință este liberă de obligații pentru orice aplicații menite să atenueze impactul COVID-19.

APLICAȚIA POATE FUNCȚIONA DOAR DACĂ DEZVOLTATORUL POATE MENȚINE O BAZĂ DE DATE ÎN TIMP REAL CU ADRESELE MAC ASOCIATE PERSOANELOR INFECTATE CU COVID-19. TOTODATĂ ACESTA TREBUIE SĂ RESPECTE REGLEMENTARILE GDPR.